Chania Blogs

View My Stats

Κυριακή 24 Αυγούστου 2008

ΑΡΘΡΟ ΄΄ BRONISLAW GEREMEK: ΕΝΑΣ ΑΞΕΧΑΣΤΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΄΄ [ 21.7.2008 ]

Βronislaw Geremek : Ένας αξέχαστος Ευρωπαίος
Του Γιώργου Ζερβάκη *

Στις 13 Ιουλίου του 2008 , βρήκε τραγικό θάνατο σε τροχαίο ατύχημα στην Δυτική Πολωνία , το μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Bronislaw Geremek.Όποιος είχε την δυνατότητα να παρακολουθήσει μια από τις εμπνευσμένες ομιλίες του , δεν είχε την εντύπωση ότι βρισκόταν ενώπιον ενός Πολωνού , αλλά μάλλον ενώπιον ενός πραγματικού, αυθεντικού Ευρωπαίου.Η αναγνώριση προς το κοινό Ευρωπαϊκό ενδιαφέρον ήταν αυτό που χαρακτήριζε τον Πολωνό Πολιτικό , προσδίδοντας του παράλληλα τα χαρακτηριστικά εκείνα που θα τον έκαναν έναν πρώτο υποψήφιο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όταν θα ολοκληρωνόταν η διαδικασία επικύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας,
Ο Bronislaw Geremek γεννήθηκε στις 6.3.1932 στην Βαρσοβία από μια εβραϊκή οικογένεια, γνωρίζοντας την ζωή στο γκέτο της Βαρσοβίας και στην ηλικία των 11 ετών έζησε την τραυματική εμπειρία εκτόπισης του πατέρα του στο κολαστήριο του Auschwitz όπου και πέθανε τελικά.
Μετά από αυτή την μαύρη για την Ευρώπη περίοδο του φασισμού , ξεκίνησε τις σπουδές Ιστορίας στο πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας , καταφέρνοντας να τις διευρύνει στην Γαλλία προς τα τέλη της 10ετίας του ΄50 και στις αρχές της 10ετίας του ΄60 , αναλαμβάνοντας Διευθυντής του Κέντρου Πολωνικού Πολιτισμού στην Σορβόνη.Μετά την παρουσίαση του διδακτορικού του το 1972, κατέλαβε θέση καθηγητή Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Βαρσοβίας και ειδικού στον Ευρωπαϊκό πολιτισμό κατά τον Μεσαίωνα , διδάσκοντας στο Κολλέγιο της Ευρώπης στην Μπρύζ του Βελγίου και στη Νατολίν της Πολωνίας.
Ο ιστορικός , ο διανούμενος , ο πολιτικός άνδρας Bronislaw Geremek ήταν στο προσκήνιο της πρόσφατης Πολωνικής ιστορίας.Το 1950 ήταν μέλος του Ενωμένου Εργατικού Κόμματος της Πολωνίας της μόνης πολιτικής παράταξης της οποίας επιτρεπόταν η λειτουργία από το κομμουνιστικό καθεστώς , από την οποία αποχώρησε το 1968 κατά την διάρκεια των αντισημιτικών εκκαθαρίσεων και της Άνοιξης της Πράγας. Επέστρεψε στην πολιτική το 1980 με την συμμετοχή του στην Επιτροπή Στήριξης των εργατών κατά την διάρκεια της μεγάλης απεργίας στα ναυπηγεία του Gdansk. O Geremek ήταν ένας απο αυτούς που συνυπέγραψαν την συμφωνία του Gdansk μεταξύ των διανοητών και των εργατών , που θεωρήθηκε η θεμελίωση της εργατικής ένωσης ΄΄ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΄΄ του Lech Walesa.
Θύμα ο ίδιος του κομμουνιστικού καθεστώτος , φυλακίστηκε το 1981 για 2 ½ χρόνια, ενώ το 1989, κατά την διάρκεια των συζητήσεων μεταξύ του Κομμουνιστικού Κόμματος και της Αντιπολίτευσης , συμμετείχε ενεργά στην μετάβαση της χώρας του προς την Δημοκρατία.
Tον ίδιο χρόνο , ο Geremek εκλέχθηκε βουλευτής και κατέλαβε την θέση του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στην Πολωνική Γερουσία..Το 1997 ορίστηκε Υπουργός Εξωτερικών και εργάστηκε κατά την διάρκεια των τριών ετών που η χώρα του είχε την ιδιότητα του συνδεδεμένου μέλους με την Ε.Ε. Με την σημαία του κόμματος Ένωση Ελευθερίας – Δημοκρατικό Κόμμα που ίδρυσε το 2001, εκλέχθηκε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2004 , στην πρώτη εκλογή μετά την διεύρυνση της Ε.Ε. κατά την διάρκεια της οποίας η Πολωνία έγινε πλήρες μέλος.
Εντούτοις, απέτυχε να εκλεγεί Πρόεδρος του Ε.Κ. αντιμετωπίζοντας τον Josep Borell, οι ψήφοι όμως που έλαβε ήταν περισσότερες από τον αριθμό των ευρωβουλευτών των δυο κοινοβουλευτικών ομάδων που τον υποστήριξαν: τους Ευρωπαίους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες. s and the liberals ALDE.
Θυμόμαστε επίσης την μάχη του εναντίον του Πολωνικού νόμου που προτάθηκε από τους αδελφούς Kascynzski to 2007 Polish lustration law imposed by the Kascynzski twins , δεν υποχώρησε , ακόμα και αν απειλές που θα μπορούσαν να τον οδηγήσουν και σε απαλλαγή των καθηκόντων του σαν μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου spell forth.Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστήριξε αυτόν σθεναρά σε αυτή την υπόθεση και μερικούς μήνες αργότερα, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας ανακοίνωσε την απόφαση του για την μη νομιμότητα του μέτρου.
Με πολλές διακρίσεις να του έχουν απονεμηθεί κατά την διάρκεια της ζωής του , όπως του Διεθνές Βραβείο Καρλομάγνου για την αφοσίωση του στην ευρωπαϊκή ενοποίηση , ενώ στην Γαλλία του απονεμήθηκε ο τίτλος του Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής και του Διοικητή του Εθνικού Τάγματος Τιμής.
Μεταξύ άλλων , διετέλεσε πρόεδρος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη , ενώ διετέλεσε και Πρόεδρος του Ιδρύματος Jean Monnet ενώ η συνεισφορά του ήταν τεράστια στην δημιουργία το 2002 του Κολλεγίου της Ευρώπης στην Νατολίν κοντά στην Βαρσοβία.
Διπλωμάτης , οπαδός της ελευθερίας και συνεπής Ευρωπαϊστής , ο Βronislaw Geremek θα μείνει στην μνήμη μας για την συνέπεια του , σαν στυλοβάτης του Ευρωπαϊκού Οράματος.Αξίζει αυτή την τιμή η προσωπική του ιστορία , το έργο του , οι λόγοι του. Εμείς , στο Ευρωπαϊκό Φεντεραλιστικό Κίνημα , θα θυμόμαστε τον λόγο του στα πλαίσια του forum États Généraux de l’Europe που έλαβε χώρα πρίν από ένα μήνα , στις 21 Ιουνίου στην Λυών , όπου και παρουσίασε με ιδιαίτερο δυναμισμό την προσχώρηση του υπέρ της Ε.Ε. από κοινού με τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Giorgio Napolitano.
Ο αείμνηστος Πολωνός πολιτικός εξήγησε ότι η Ε.Ε. αντιπροσωπεύει για αυτόν μια ευκαιρία σαν πολίτης μιας πρώην χώρας του Ανατολικού συνασπισμού. Ο Geremek υπενθύμισε σε όλους μας την σημασία των τεσσάρων βασικών ελευθεριών , ιδιαίτερα εκείνης της ελεύθερης κίνησης των ανθρώπων : “ αυτή η καταπληκτική ικανότητα να διασχίζουμε τα σύνορα ” ήταν αδιανόητη πρίν από 20 χρόνια στην Πολωνία.
Ο Bronislaw Geremek θα παραμείνει μια μνημειώδης προσωπικότητα για την Πολωνία και για την Ευρώπη , για τις μετάδοση στις νεότερες γενιές των αξιών της ειρήνης, για τον σταθερό ανθρωπισμό του , για τους αγώνες του για τον πλουραλισμό και τις κοινωνικές ελευθερίες.
Η δράση της ζωής του για την δημοκρατία και για μια Ενωμένη Ευρώπη αποτελούν για όλους μας στο Ευρωπαϊκό Φεντεραλιστικό Κίνημα , στην Ευρωπαϊκή Κίνηση , φωτεινό οδηγό για να μείνουμε πιστοί στα ιδεώδη αυτά , σε μια κρίσιμη συγκυρία για την Ευρώπη , μια Ευρώπη που δέχεται τις ΄΄ συνασπισμένες ΄΄ επιθέσεις των αρνητών της , από τα πολιτικά άκρα τόσο της δεξιάς όσο και της φοβικής ριζοσπαστικής αριστεράς. Και αυτό θα αποτελεί την καλύτερη συνεισφορά μας στην διατήρηση της μνήμης του.
* Ο κ. Γιώργος Ζερβάκης είναι ιδρυτής και π. Πρόεδρος των Νέων Ευρωπαίων Φεντεραλιστών Κρήτης .
Το άρθρο αυτό αποτελεί ένα ελάχιστο δείγμα τιμής στην μνήμη του πολιτικού άνδρα , του οπαδού της Ελευθερίας , του πεπεισμένου Ευρωπαϊστή Bronislaw Geremek. Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΄΄ ΠΑΤΡΙΣ ΄΄ στις 21.7.2008.

Δεν υπάρχουν σχόλια: