Chania Blogs

View My Stats

Κυριακή 24 Αυγούστου 2008

ΑΡΘΡΟ ΄΄ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΙΡΛΑΝΔΙΚΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΄΄

Συνθήκη της Λισαβόνας και το Ιρλανδικό δημοψήφισμα.

Του Γιώργου Ζερβάκη *

΄΄’Ενα δημοψήφισμα είναι εξίσου έγκυρο με μια κοινοβουλευτική απόφαση , καμιά δημοκρατία δεν μπορεί να διαφωνήσει ΄΄ δήλωνε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο , ενω και άλλοι ευρωπαίοι πολιτικοί προειδοποιούν ότι αποφεύγοντας τα δημοψηφίσματα και καθιστώντας τη Συνθήκη ένα περίπλοκο έγγραφο που τροποποιεί προηγούμενες συνθήκες , ΄΄ η Ε.Ε. θα ενισχύσει την πεποίθηση των Πολιτών ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα είναι ένας μηχανισμός που κινείται πίσω απο την πλάτη τους απο διπλωμάτες και νομοθέτες ΄΄ κατά την δήλωση του πρώην Προέδρου της Γαλλίας κ. Ντ’ Εστέν.

Απο τα κράτη-μέλη , 14 μέχρι στιγμής έχουν εγκρίνει τη Συνθήκη , ενώ μόνο η Ιρλανδία έχει την υποχρέωση βάσει του Συντάγματος της να διεξάγει δημοψήφισμα για την έγκριση της νέας Συνθήκης της Λισαβόνας , κάτι που θα γίνει την 12η Ιουνίου.Τα υπόλοιπα κράτη-μέλη σχεδιάζουν να φέρουν την Συνθήκη προς έγκριση στα εθνικά κοινοβούλια με την προσδοκία επικύρωσης πρίν απο τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούνιο του 2009.Και φυσικά κατά τρόπο εύλογο δημιουργούνται ανησυχίες , όπως το 2001 όταν οι Πολίτες απέρριψαν την Συνθήκη της Νίκαιας.

Στην άλλη πλευρά , πολλοί είναι εκείνοι που εκφράζουν την ανησυχία τους όπως και το 2005 , όταν Γάλλοι και Ολλανδοί καταψήφισαν το Ευρωσύνταγμα , ότι μια δημοψηφισματική αποτυχία θα επιφέρει μοιραίο πλήγμα και στη νέα Συνθήκη.Όσοι εκφράζονται υπέρ του δημοψηφίσματος , πέραν των λίγων συνειδητοποιημένων , είναι εκείνοι οι ΄΄ συνασπισμένοι ΄΄ αρνητές του ευρωπαϊκού οράματος που διαχέονται απο την κινηματική αριστερά των άκρων μέχρι την φασίζουσα εθνικιστική δεξιά , που λαϊκίζουν επικίνδυνα για μια δημοκρατική διαδικασία που όμως καταδεικνύει την άγνοια των Ευρωπαίων για την Συνθήκη.Το 61% των πολιτών εμφανίζει πλήρη άγνοια , το 34% σχετικά ενήμερο , ενω μόνο το 1% εμφανίζεται να γνωρίζει πολύ καλά το κείμενο της Συνθήκης και έτσι όσοι αρέσκονται να ΄΄ψαρεύουν΄΄ στα θολά νερά του ευρωσκεπτικισμού που καλλεργούν έντεχνα , δεν διστάζουν να οικειοποιούνται ποσοστά που το μόνο που δηλώνουν είναι παντελή έλλειψη πληροφόρησης πάνω σε βασικά, καίρια σημεία του ενωσιακού οικοδομήματος.

Εάν το δημοψήφισμα απορριφθεί απο τους Ιρλανδούς , η Ε.Ε. θα αντιμετωπίσει ξανά ισχυρές αναταράξεις, και δεν έχει περιθώρια να αντιμετωπίσει νέες κρίσεις, όπως το 2001 όταν οι ψηφοφόροι απέρριψαν τη Συνθήκη της Νίκαιας.Η σημερινή δομή της Ε.Ε. δεν προοιωνίζεται θετική αντιμετώπιση των όποιων αρνητικών παρενεργειών παρόμοιων με εκείνες που είχαν οι ΄΄12΄΄ το 1992 όταν οι Δανοί απέρριψαν στην συνθήκη του Maastricht και οι ΄΄15΄΄ το 2001 , όταν οι Ιρλανδοί έλεγαν ΄΄ΟΧΙ΄΄ στην Νίκαια.Και στις δυο περιπτώσεις έγιναν επαναληπτικά δημοψηφίσματα , στη Δανία το 1993 και στην Ιρλανδία το 2003 , με την θέση ενός ικανού αριθμού χωρών-μελών σε περίπτωση ενός νέου ΄΄ΟΧΙ΄΄ να παίρνει την απόφαση παράκαμψης τους.

Απο της εντάξεως της , το 1973 , στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες , η Ιρλανδία αποκόμισε σημαντικά οφέλη απο το όλο το πλέγμα πλεονεκτημάτων που της προσέφερε η συμμετοχή της , 35 χρόνια όμως μετά , ένα πέπλο δυσπιστίας αποτελούμενο απο αγρότες , συνδικαλιστές και λοιπούς σκεπτικιστές απευθύνεται σε όσους εκ των Πολιτών εκφράζουν ανησυχία για την μείωση των αγροτικών επιδοτήσεων , την εναρμόνιση του φορολογικού συντελεστή του 12,5%.Παρά το ότι οι Ιρλανδοί αγρότες την περίοδο 1992-2006 έλαβαν ενισχύσεις της τάξεως των 25 δις ευρώ , ισχυρά τμήματα οργανωμένων αντιευρωπαϊστών μεταξύ τους , ζητούν απο την Ε.Ε. να μην συναινέσει στην μείωση των δασμών στα πλαίσια του Π.Ο.Ε. , συνδικαλιστές υποστηρίζουν ότι με τη νέα Συνθήκη αποδυναμώνονται τα εργασιακά δικαιώματα , το Σιν Φέϊν ,το πολιτικό σκέλος του Ι.Ρ.Α. , υποστηρίζει ότι γίνεται εκχώρηση εξουσιών στις Βρυξέλλες.

Μια ενδεχόμενη απόρριψη της Συνθήκης στις 12 Ιουνίου , θα επιφέρει ανεπανόρθωτα πλήγματα στην μεταρρυθμιστική Συνθήκη, θα βάλει φραγμούς σε κάθε προσπάθεια κοινού βηματισμού για ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνοχής.

Ανεξάρτητα απο το τι θα βγεί απο την ιρλανδική δημοψηφισματική κάλπη , οι όποιες αδυναμίες συναίνεσης για το ευρωπαϊκό μέλλον , πρέπει να επαναφέρουν την δυναμική συγκρότησης και στήριξης Σκληρού Πυρήνα απο τις χώρες εκείνες που τις διακατέχει η κοινή αντίληψη για την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.


* Ο κ. Γιώργος Ζερβάκης είναι ιδρυτής και πρώην Πρόεδρος των ΝΕΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΦΕΝΤΕΡΑΛΙΣΤΩΝ Κρήτης .Το άρθρο έχει γραφεί αποκλειστικά για την εφημερίδα ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: