Chania Blogs

View My Stats

Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

ΑΡΘΡΟ ΄΄ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ Η Ε.Ε. ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΤΗΣ΄΄

Μόνη Λύση η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι θεσμοί της στο πρόβλημα της Ελλάδος

Στις οικονομικές εφημερίδες, διαρρέουν οι πληροφορίες ότι ''κάποιοι ή κάποιες'' στο εσωτερικό της κυβέρνησης φέρονται να «φλερτάρουν» με την ιδέα της προσφυγής της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αντί στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η συλλογιστική τους είναι η εξής: «Η Ε. Ε. μάς ζητάει ό, τι και το ΔΝΤ, το οποίο επιπλέον δίνει και λεφτά, σε αντίθεση με τους εταίρους, που αρκούνται σε γενικόλογες πολιτικές δεσμεύσεις».


του Γιώργου Ζερβάκη *

Μπορεί απλά αυτά τα κυβερνητικά στελέχη να «μπλοφάρουν», διαρρέοντας έντεχνα ότι μπορεί η Ελλάδα να προσφύγει μόνη της στο ΔΝΤ, με απώτερο στόχο να ασκήσουν πίεση στους κοινοτικούς εταίρους ώστε να επισπεύσουν τις αποφάσεις τους για το σχέδιο διάσωσης.

Εάν όμως, υπάρχουν σκέψεις στην κυβέρνηση που πιστεύουν, ότι είτε η Ε. Ε. αναλάβει τη διάσωση της Ελλάδας είτε το ΔΝΤ είναι το ίδιο, ίσως μάλιστα το ΔΝΤ να υπερέχει, ως επιλογή, στα σημεία, τότε, αγνοούν πιθανόν την εμπειρία των κρατών της Κεντρικής-Ανατολικής Ευρώπης που υποχρεώθηκαν να προσφύγουν στο ΔΝΤ το 2008 προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κρίσης στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Η Λεττονία υποχρεώθηκε να μειώσει κατά 20% τους μισθούς και τις συντάξεις και να περικόψει δραστικά, έως και κατά 40%, τις κοινωνικές δαπάνες.Το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε κατά 24% τα δύο τελευταία χρόνια και η ανεργία εκτοξεύθηκε στο 23%.
Στη Ρουμανία ήδη απολύθηκαν οι πρώτοι 3.500 δημόσιοι υπάλληλοι από τους 100.000 που έχει υποσχεθεί η χώρα στο ΔΝΤ, ενώ το ΑΕΠ της συρρικνώθηκε κατά 15% πέρυσι.



Μια συμφωνία με το ΔΝΤ μπορεί να μην έχει κατ’ ανάγκην τα ίδια αποτελέσματα στη χώρα μας, αλλά θα είναι το ίδιο σκληρή. Μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να είναι πιο σκληρή από όσες συνάψαμε -και παραβιάσαμε- μέχρι σήμερα, αλλά θα είναι λιγότερο αυστηρή σε σχέση με το ΔΝΤ.

Το πολιτικό σύστημα θα μπορέσει πιθανότητα μπορεί να διαχειριστεί ευκολότερα τις κοινωνικές αντιδράσεις μιας συμφωνίας με την Ε. Ε. από ό, τι μιας αντίστοιχης με το ΔΝΤ.

Η Ελλάδα έχει μια επιλογή, και οικονομικά και πολιτικά, η λύση πρέπει να είναι μόνο ευρωπαϊκή. Το εάν σκέφτονται ορισμένοι το δίλημμα « τι ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ, τι Διεθνές Νομισματικό Ταμείο » , είναι τόσο γραφικό όσο και επικίνδυνο.

* Ο κ. Γιώργος Ζερβάκης είναι εκπρόσωπος των ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΦΕΝΤΕΡΑΛΙΣΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ.
Δημοσιεύθηκε, ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, 2.3.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: