Chania Blogs

View My Stats

Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

ΑΡΘΡΟ ΄΄ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ΄΄


Συζήτηση για τον κοινοτικό προϋπολογισμό
Του Γιώργου Ζερβάκη *
Στις ευρωπαϊκές εκλογές που ανέδειξαν το νέο αναβαθμισμένο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της περιόδου 2009-2014 , υπο άλλες συνθήκες θα έπρεπε ο πολιτικός κόσμος, να συζητά για τα όσα δρομολογήθηκαν κατά την διάρκεια της προηγούμενης ευρωκοινοβουλευτικής περιόδου ,για τα διακυβεύματα της επόμενης μέρας στο κοινοτικό θεσμικό σύστημα.
Ένα από αυτά ,είναι και το ζήτημα του κοινοτικού προϋπολογισμού.Σήμερα, στην Ε.Ε. είμαστε « 27 » χώρες και ξοδεύουμε για τον κοινοτικό προϋπολογισμό λιγότερο από το 1% του συλλογικού μας πλούτου, πάνω-κάτω όσα ξοδεύαμε και όταν τα κράτη-μέλη ήταν « 15 ». Μόνο και μόνο αυτή η διαπίστωση δείχνει γιατί η έκθεση Böge που συζητήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την κοινοβουλευτική περίοδο που πέρασε, αποτελεί ένα από τα βασικά πολιτικά διακυβεύματα της Ευρώπης για την επόμενη πενταετία.
Κρίσιμα είναι τα θέματα που πρέπει να απαντήσουμε: Πόσα χρήματα και για ποιες πολιτικές; Πού βάζουμε το όριο, τον πήχη των φιλοδοξιών μας; Και σε αυτή την συγκυρία, αυτή την φορά θα πρέπει να τεθούν όλα τα ζητήματα επι τάπητος , χωρίς κανένα προαπαιτούμενο και η συζήτηση θα πρέπει να ξεκινήσει από μηδενική βάση.
Σε αυτή την μεγάλη διαπραγμάτευση, θα υπάρξουν δύο σημαντικές δυσκολίες :
- η πρώτη είναι ότι τώρα είμαστε φυσικά περισσότεροι από κάθε άλλη φορά που έγινε ανάλογη διαπραγμάτευση, και
- η δεύτερη δυσκολία είναι ότι, δυστυχώς, αυτή η διαπραγμάτευση γίνεται όταν έχει κλείσει ο κύκλος των παχιών αγελάδων και καθώς μας έχει χτυπήσει σοβαρά η οικονομική κρίση.
Παρόλα αυτά όμως, η διαπραγμάτευση που ξεκίνησε την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, με την πολύ ρεαλιστική προσέγγιση του Γερμανού ευρωβουλευτή Reimer Böge, Προέδρου της Επιτροπής Προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα πρέπει να επιβεβαιώσει τρία βασικά αξιακά για την Ευρώπη προαπαιτούμενα:
- πρώτον, ότι το μέλλον της γεωργίας στην Κοινότητα και μετά το 2013 πρέπει να είναι εξασφαλισμένο,
- δεύτερον, ότι η αρχή της συνοχής και της αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη μέλη δεν θα πρέπει να έχει τέλος, και
- τρίτον, ότι ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για μία έξυπνη ανάπτυξη.
Ο προϋπολογισμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την επόμενη χρονιά θα έχει τρία νέα στοιχεία. Θα είναι μια χρονιά στην οποία θα έχουμε ένα νέο Γενικό Γραμματέα, θα είναι μια χρονιά που η Ε.Ε. θα λειτουργή πλέον με τη νέα Συνθήκη της Λισαβόνας και με δύο νέους κανονισμούς υπηρεσιακής κατάστασης, για τους βουλευτές και τους κοινοβουλευτικούς βοηθούς.
Με πολλές τροπολογίες στις νέες εξελίξεις που απεικονίζει η έκθεση Maňka της Σοσιαλιστικής Ομάδας ,η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπόρεσε να απεικονίσει αυτές τις καινούργιες δυναμικές σε βασικές προτεραιότητες, στην κορυφή των οποίων βρίσκεται η έμφαση στο νομοθετικό έργο, με το Κοινοβούλιο να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό όταν ασκεί τις νομοθετικές του δραστηριότητες, και το απαιτούμενο της απόδειξης ότι μπορούν να κινηθούν οι πόροι του Κοινοβουλίου στα σημεία εκείνα που θα κάνουν την διαφορά.
Τέλος, για να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε την πορεία υλοποίησης των μεγάλων σχεδίων για να λειτουργήσουν ομαλά και να αξιολογηθούν όπως πρέπει, πρέπει να ενισχυθεί ουσιαστικά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως επίσης και κάθε προσπάθεια η οποία σε καιρούς κρίσης δείχνει στον Ευρωπαίο φορολογούμενο πολίτη ότι αυτό το κοινό σπίτι ξοδεύει ορθολογικά αυτά που χρειάζεται για να κάνει καλύτερα τη δουλειά του.
Αυτά , και άλλα πολλά, είναι τα σημαντικά ζητήματα, τα οποία χρήζουν ουσιαστικής διαβούλευσης από τα κοινοτικά θεσμικά όργανα, αλλά κύρια από τους ευρωβουλευτές και τα εθνικά πολιτικά κόμματα που ανήκουν, τις εθνικές και περιφερειακές αρχές , ζητήματα που θα πρέπει να συζητώνται ενώπιον των Ευρωπαίων Πολιτών.

* Ο κ. Γιώργος Ζερβάκης είναι ιδρυτής και πρώην Πρόεδρος των ΝΕΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΦΕΝΤΕΡΑΛΙΣΤΩΝ Κρήτης , εκπρόσωπος των ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΦΕΝΤΕΡΑΛΙΣΤΩΝ Κρήτης.Το άρθρο έχει γραφεί αποκλειστικά για την εφημερίδα ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ.Δημοσιεύθηκε στις 16.12.2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια: