Chania Blogs

View My Stats

Κυριακή 3 Απριλίου 2011

ΑΡΘΡΟ ΄΄ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ ΄΄

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΕΥΡΩΠΗ

του Γιώργου Ζερβάκη*


Στην όλη πορεία της μεταπολεμικής Ευρώπης, με τους χιλιάδες Δήμους και Κοινότητες, για την αντιστάθμιση των όποιων μειονεκτημάτων προέκυπταν απο το μικρό μέγεθος των ΟΤΑ , φάνηκε ότι ήταν απαραίτητη προϋπόθεση η διαδικασία συγχωνεύσεων μέσω κινήτρων , και διαδημοτικές συνεργασίες.

Στην Ευρώπη , η Τοπική Αυτοδιοίκηση οργανώνει τις δομές της σε σχέση με το μέγεθος κάθε χώρας , σε πρωτοβάθμιο , δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο.Ειδικά στις χώρες της Νέας Ευρώπης , που ενσωματώθηκαν σχετικά πρόσφατα στις ευρωπαϊκές δομές , η αποκεντρωτική διαδικασία κινείται με ταχύτερους ρυθμούς , μια και οι χώρες αυτές πρέπει να καλύψουν πολλά κενά. Χαρακτηριστικό της αυτοδιοικητικής αποκέντρωσης σε όλη την Ευρώπη δρομολογούν δυο παράλληλες κατευθύνσεις, από την μια η μείωση των πρωτοβάθμιων Ο।Τ.Α. και από την άλλη η συνέχιση της διαδικασίας της περιφερειακής αποκέντρωσης.Η διαδικασία αυτή , λαμβάνει σάρκα και οστά μέσω διάφορων τακτικών , μια εξ αυτών είναι η περαιτέρω αυτονομία και αυξημένη εξουσία για τις περιφέρειες και για τα ομόσπονδα κρατίδια , σε χώρες που φυσικά υπάρχουν.

Στην Γερμανία , με την μακροχρόνια ομοσπονδιακή δομή , στα ομόσπονα κρατίδια παραχωρήθηκαν νέες αρμοδιότητες στους τομείς της εκπαίδευσης , της έρευνας , των περιβαλλοντικών πολιτικών.Στην Ισπανία , ενισχύθηκαν τα τελευταία χρόνια οι περιφερειακές δομές , κάτι που οδήγησε στην αναμόρφωση των αυτοδιοικητικών δομών της Βαλένθια και της Καταλονίας , ενισχύοντας την φορολογία , την διοίκηση και την διαχείριση των υποδομών.

Μια άλλη τακτική ενίσχυσης της περιφερειακής αποκέντρωσης , αποτελεί η δημιουργία αιρετού περιφερειακού επιπέδου.Στα πλαίσια αυτά , η Δανία , δημιουργώντας 5 περιφέρειες οι οποίες αντικατέστησαν 13 , με τις νέες περιφερειακές δομές να είναι υπεύθυνες για την διαχείριση αρμοδιοτήτων όπως τα οδικά δίκτυα , τα νοσοκομεία , τα σχολεία , οι κοινωνικές και πολιτιστικές υποδομές.

Στην Δανία , η περιφερειακή ανασυγκρότηση εξόπλισε τους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ με σημαντικό αριθμό αρμοδιοτήτων και εξουσιών , μεταφέροντας σε αυτούς το μεγαλύτερο μέρος των τοπικών δημόσιων υπηρεσιών.Σε άλλες σκανδιναβικές χώρες έχουμε μια παραλλαγή ενίσχυσης της περιφερειακής αυτοδιοίκησης , όπου στην μεν Σουηδία, δυο κομητείες μετέχουν σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα με διάρκεια ως το 2010 , έχοντας την ευθύνη για την περιφερειακή ανάπτυξη , αρμοδιότητα που κατείχε αποκλειστικά το κράτος , μέσω των τοπικών αντιπροσώπων.

Η Φινλανδία,έχοντας ολοκληρώσει τα προηγούμενα χρόνια την μεταρρύθμιση των αυτοδιοικητικών δομών & υπηρεσιών της , με στόχο την αύξηση του μεγέθους μέσω της διαδικασίας της συνένωσης , αλλά και την ενίσχυση της διαδημοτικής συνεργασίας, υλοποιεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα σε μια περιφέρεια της για περίοδο 7 ετών , η οποία θα έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για τις κοινωνικές υπηρεσίες , την εκπαίδευση και την οικονομική ανάπτυξη.

Στις χώρες της Βαλτικής, που έχουν ενσωματωθεί σχετικά πρόσφατα στο ευρωπαϊκό θεσμικό σύστημα, στην Εσθονία , το 6% των ΟΤΑ οδηγήθηκαν στην συνένωση, κάνοντας χρήση διατάξεων σχετικού νόμου που προβλέπει ,ότι, όσοι ΟΤΑ επιθυμούν να συνενωθούν, θα τυγχάνουν επιδότησης μέσω επιχορηγήσεων και λοιπών οικονομικών ενισχύσεων. Η Λετονία , επίσης , οδηγήθηκε 2009 σε τοπικές εκλογές , έχοντας πρώτα μειώσει τον αριθμό των ΟΤΑ σε 176 . Την τελευταία 20ετία, το ευρωπαϊκό ενοποιητικό εγχείρημα, μέσα από την αύξηση των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής των Περιφερειών, εμπλέκοντας ουσιαστικά της τοπικές & περιφερειακές αρχές στην οικοδόμηση της Ευρώπης, δημιουργεί νέα δεδομένα, που μέσα από τις συνενώσεις και την μεταφορά αρμοδιοτήτων, δομών και πόρων αναβαθμίζουν τον πυρήνα της φιλοσοφίας της αυτοδιοικητικής λογικής και πρακτικής, που έχει στο επίκεντρο της την Κοινωνία των Πολιτών.


* Ο κ. Γιώργος Ζερβάκης είναι εκπρόσωπος των ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΦΕΝΤΕΡΑΛΙΣΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ। Το άρθρο έχει γραφεί αποκλειστικά για την εφημερίδα ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, δημοσιεύθηκε την ΚΥΡΙΑΚΗ २४/१०/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: