View My Stats

Κυριακή, 11 Ιουλίου 2010

ΑΡΘΡΟ ΄΄ ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΙ ΚΑΙ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΄΄


Οι Βρετανοί Συντηρητικοί και η ευρωπαϊκή τους απομόνωση
τ. Γιώργου Ζερβάκη *


Ένα και πλέον μήνα πρίν από την διεξαγωγή των ευρωπαϊκών εκλογών, ο ηγέτης των Βρετανών Συντηρητικών Ντέϊβιντ Κάμερον, ανακοίνωσε ότι οι ευρωβουλευτές του κόμματος του, δεν θα συμμετέχουν πλέον στην πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, του μεγαλύτερου πολιτικού σχηματισμού στην Ε.Ε. και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εδώ και μια 15ετία.
Έπειτα από 4 χρόνια, οι Βρετανοί Συντηρητικοί , υλοποίησαν την υπόσχεση τους και δημιούργησαν νέα πολιτική ομάδα, αυτής των << Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών >> στο Ημικύκλιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία θα κινείται προς τα άκρα του ευρωπαϊκού σκεπτικισμού ως προς την υπόθεση της ευρωπαϊκής ενοποίησης.Και σε αυτή την αδιέξοδη στάση τους, έχουν την συμμετοχή των ομοφοβικών υπερσυντηρητικών βουλευτών του Πολωνικού κόμματος << Νόμος και Δικαιοσύνη >>, αυτών του Τσέχικου Δημοκρατικού Κόμματος όπως και πέντε ακόμα κομμάτων με ένα ευρωβουλευτή έκαστο, κάτι που υποδηλώνει τις εύθραυστες ισορροπίες εντός της ομάδας.
Οι Βρετανοί Συντηρητικοί, πραγματοποιούν μια μεγάλη πολιτική στροφή, εγκαταλείποντας την παραδοσιακή θέση 20 και πλέον ετών, που τους ήθελε με τις γνωστές ιδιαιτερότητες στο κέντρο της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής και πλέον δηλώνουν ξεκάθαρα, ότι δεν μπορούν να συμμετέχουν σαν ευρωσκεπτικιστές στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο έχει φεντεραλιστικό προσανατολισμό για το αύριο της Ευρώπης.
Στην εποχή της κυριαρχίας της Θάτσερ, η εχθρότητα στην ευρωπαϊκή ενοποίηση ενσωματώθηκε στον τρόπο σκέψης των Βρετανών Συντηρητικών, αλλά η εξαγωγή του ευρωσκεπτικισμού περιοριζόταν στην κατοχύρωση των εξαιρέσεων της Βρετανίας από τις πτυχές της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Σήμερα, ο Κάμερον δεν απειλεί απλά να αποσύρει την Βρετανία από την Ε.Ε. αλλά φιλοδοξεί να ηγηθεί ενός μετώπου ακραίων ευρωσκεπτικιστών.
Το να οδηγήσει ο Κάμερον την Βρετανία στο περιθώριο των κοινοτικών εξελίξεων είναι η μια πλευρά του νομίσματος της πολιτικής του.Η άλλη πλευρά όμως, το να απειλεί να τινάξει στον αέρα την Συνθήκη της Λισαβόνας όπως υπόσχεται , είναι μια επικίνδυνη προοπτική για την Ευρώπη.Οι ηγέτες της ενωμένης Ευρώπης, εδώ και μια 10ετία σχεδιάζουν, επανασχεδιάζουν και επαναδιατυπώνουν όρους μιας κοινής συμφωνίας με τελικό στόχο την διαμόρφωση νέου πλαισίου λειτουργίας των ευρωπαϊκών θεσμών.Έγινε η προσπάθεια για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα η άδοξη κατάληξη του οποίου με ευθύνη των εθνικών κυβερνήσεων οδήγησε στην Συνθήκη της Λισαβόνας και σήμερα ο ηγέτης των Βρετανών Συντηρητικών απειλεί να καταστρέψει την φιλόδοξη αυτή προσπάθεια.


Οι Βρετανοί Συντηρητικοί και ο ηγέτης τους κ. Κάμερον [τον οποίον αρέσκονται «κάποιοι» να τον επικαλούνται και στην Ελλάδα δειλά-δειλά] , απειλούν να εκτρέψουν από τις ράγες του το τρένο της ευρωπαϊκής ενοποίησης.Και η απόφαση αποχώρησης από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που εκπροσωπεί το κύριο και ιστορικό ρεύμα της πολιτικής εκπροσώπησης των χριστιανοδημοκρατικών κομμάτων στο ευρωκοινοβούλιο ήταν μια απόφαση προς την κατεύθυνση αυτή.
Στην Βρετανία, τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών ήταν κάτι περισσότερο από καταστροφικά,και από αυτά δεν διακυβεύεται απλά τον επόμενο χρόνο μια δημοκρατική εναλλαγή μεταξύ δυο κομμάτων εξουσίας, αλλά οι ίδιες οι σχέσεις του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες και κατ’επέκταση η πορεία της Ε.Ε. , μια που ενδεχόμενη ρήξη θα επηρεάσει συνολικά το θεσμικό οικοδόμημα.
Χαρακτηριστικό της αλλαγής πολιτικής των Βρετανών Συντηρητικών ως προς την Ευρώπη, αποτελεί το γεγονός ότι, ο Ντάν Χάναν, ευρωβουλευτής, που υποστηρίζει μεταξύ άλλων την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. και συμμετοχή της μόνο στην Κοινή Αγορά, ακολουθώντας το πρότυπο της Νορβηγίας, εδώ και μια 10ετία πιέζει για την δημιουργία ανεξάρτητου συντηρητικού κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η απόφαση των Βρετανών Συντηρητικών για την αποχώρηση τους από την οικογένεια των ευρωπαίων χριστιανοδημοκρατών, είναι ένα αμφιλεγόμενο εγχείρημα, που δεν θα έχει μακροπρόθεσμα οφέλη τόσο για τους ίδιους, όσο και για την Βρετανία.Η νέα πολιτική ομάδα Συντηρητικών και Μετταρυθμιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελεί ένα εύθραυστο πολιτικό κράμα , με διαφορετικές και πολλές φορές αντικρουόμενες θέσεις , θέσεις που η ίδια βρετανική κοινωνία, με την ιδιαίτερη στάση της απέναντι της Ευρώπης δεν θα της αποδέχεται.
Από μια άλλη οπτική, η μη συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, μειώνει σημαντικά την επιρροή της Βρετανίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς αναδεικνύεται το παράδοξο, να εκφράζεις αντίθεση στον φεντεραλισμό και στην ομοσπονδιακή μετεξέλιξη της Ε.Ε. , αλλά να μην συμμετέχεις στις πολιτικές δομές που λαμβάνουν αποφάσεις για το μέλλον της Ευρώπης.

Οι αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση αυτή ήταν χαρακτηριστικές σε όλη την Ευρώπη, με τον τότε πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χάνς-Γκέρτ Πέτεριγνκ να δηλώνει ότι ΄΄ ο Κάμερον διέπραξε ένα μεγάλο σφάλμα με την αποχώρηση του από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ΄΄, ενώ σε αποδοκιμαστικό σχόλιο των Financial Times επισημαίνεται ότι ΄΄ ο κ. Κάμερον ενδεχομένως να ισχυριστεί ότι ενεργεί βάσει των όσων επιτάσσει η υπεράσπιση της ανεξαρτησίας της Βρετανίας.Στην πράξη,όμως,θέτει σε κίνδυνο την επιρροή της Βρετανίας σε μέτωπα και αποφάσεις διεθνούς ενδιαφέροντος.Εάν η Βρετανία καταστεί περιφερειακός παίκτης στην Ε.Ε. , τότε το Λονδίνο δεν θα χάσει μόνο στις Βρυξέλλες-αλλά και στην Ουάσιγκτον- καθώς η <<ειδική σχέση>> βασίζεται στο γεγονός ότι η Βρετανία αποτελεί ένα απαραίτητο εξάρτημα στην ήπειρο της ΄΄.

Απο την άλλη πλευρά, απόψεις ευρωσκεπτικιστικές, υπερθεματίζουν της ενέργειας αυτής, όπως το σχόλιο της Daily Telegraph που κάνει λόγο για ΄΄ ευπρόσδεκτη εξέλιξη, από πολλές απόψεις ΄΄.
Η νέα πολιτική agenda των Βρετανών Συντηρητικών, τους μετακινεί από τον ευρωσκεπτικισμό που οικοδόμησαν επι της πρωθυπουργίας Θάτσερ και ο οποίος όμως πάντα περιελάμβανε την Βρετανία στο κέντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων, σε ένα ιδιότυπο ακραίο, ευρω-εξτρεμισμό , που με την αποχώρηση τους από την συνεκτική παράταξη των παραδοσιακών κεντροδεξιών κομμάτων της ευρωπαϊκής οικογένειας, απομονώνει όχι μόνο τους ίδιους αλλά και ολόκληρη την Βρετανία.


* Ο κ. Γιώργος Ζερβάκης είναι ιδρυτής και πρώην Πρόεδρος των ΝΕΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΦΕΝΤΕΡΑΛΙΣΤΩΝ Κρήτης , εκπρόσωπος των ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΦΕΝΤΕΡΑΛΙΣΤΩΝ Κρήτης.Το άρθρο έχει γραφεί αποκλειστικά για την εφημερίδα ΚΗΡΥΞ.Δημοσιεύθηκε στις 15.12.2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: