Chania Blogs

View My Stats

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

ΑΡΘΡΟ ΄΄ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΝΕΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΄΄

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο , Νέα Περίοδος Για Την Ευρώπη
τ. Γιώργου Ζερβάκη *


Ενώ πέρασαν και αυτές οι ευρωπαϊκές εκλογές , για άλλη μια φορά είδαμε να μετατρέπεται αυτή η μεγάλη δημόσια διαβούλευση για το ευρωπαϊκό μέλλον, σε μια στενή εθνική αντιπαράθεση που δεν βοήθησε στο να ενδιαφερθεί ο Πολίτης για τα κοινοτικά πράγματα.
Από τις 4-7 Ιουνίου 2009, οι Πολίτες των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. κλήθηκαν να επιλέξουν πολιτικές ομάδες, να επιλέξουν πολιτικές που η θεσμική διακυβέρνηση της Ευρώπης πρέπει να υλοποιήσει στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο, να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Tριάντα χρόνια πρίν, όταν ο Γάλλος Πρόεδρος Βαλερύ Ζισκάρ Ντ’ Εσταίν πρότεινε την άμεση εκλογή της ευρωπαϊκής βουλής, θεωρήθηκε και όχι άδικα, σαν ένα καθοριστικής σημασίας βήμα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, για μια ευρωπαϊκή ομοσπονδία.Ευρωπαϊκή βουλή, που για να μην ξεχνιόμαστε, αποτελούσε αίτημα των Ευρωπαίων Φεντεραλιστών δεκαετίες πρίν υιοθετηθεί.
Από τότε, πολλά έχουν αλλάξει, μέσα στα πλαίσια που όρισαν οι ενδοευρωπαϊκοί συσχετισμοί, οι Διακυβερνητικές Διασκέψεις του Άμστερνταμ του 1997, της Νίκαιας του 2000 , και οι προτάσεις για ευρωπαϊκή ομοσπονδία του Κάρλ Λάμερς το 1994 και του Γιόσκα Φίσερ το 2000, ακόμα και η φιλόδοξη Συνταγματική Συνθήκη.Όλα αυτά τα σχέδια όμως , δεν οδήγησαν στο απαιτούμενο θεσμικό άλμα, καθώς η ομοσπονδιακή μετεξέλιξη και η δημοκρατική νομιμοποίηση έρχονταν σε αντιπαράθεση με την επικρατούσα διακυβερνητική συνεργασία.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λαμβάνει αποφάσεις για μια σειρά ζητημάτων πολύ κοντινών στην καθημερινή μας ζωή.Και όσο και αν οι ευρωσκεπτικιστές της άκρας δεξιάς και οι φοβικοί της ριζοσπαστικής Αριστεράς, χρεώνουν το κατηγορητήριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν είναι όσο πρέπει « κοινωνική », ας τους θυμίσουμε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ήταν αυτό που σταμάτησε την αναθεώρηση της οδηγίας για τον χρόνο εργασίας.
Με δεδομένο την νέα Συνθήκη της Λισαβόνας και τις μεγαλύτερες εξουσίες του Ευρωκοινοβουλίου μέσω μιας θεσμικής ισορροπίας που οδηγεί στην από κοινού νομοθεσία με το Συμβούλιο των Υπουργών, απαιτείται να ανοίξει ένας νέος κύκλος συζητήσεων για την αναγκαία θεσμική μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης , με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ισχυρό.Ένα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο , το οποίο έχει το ιστορικό και ηθικό βάρος να αναζωογονήσει την ευρωπαϊκή οικοδόμηση, να της προσδώσει ένα ευρύτερο , ξεκάθαρο , πολιτικό περιεχόμενο.

Από σήμερα, όπως είχε πεί ο Ζακ Ντελόρ, πρέπει να σημάνει η ώρα της Ευρώπης.Κάτι που απαιτεί πολιτική βούληση , για να αφήσουμε κατά μέρος την επιβολή της διακυβερνητικής διακρατικής αντίληψης που οδηγεί σε βραχυκύκλωμα την διαδικασία ενοποίησης,να επαναφέρουμε την πολιτική Ευρώπη στο προσκήνιο, την υπερεθνικότητα.
Το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οφείλει να επαναφέρει στην πολιτική agenda την πολιτική Ευρώπη, να επαναφέρει τις συνταγματικές ρυθμίσεις που θα επιφέρουν όμως ουσιαστική μεταρρύθμιση στον τρόπο που θα γίνουν, που δεν θα απαξιώνουν την όποια μελλοντική δυνατότητα δημοκρατικού ελέγχου και νομιμοποίησης των ευρωπαϊκών θεσμών στο πλαίσιο μιας ενισχυμένης συνοχής που θα ενισχύει την ομοσπονδιακή μετεξέλιξη και δεν θα την αλλοιώνει με ενέσεις διακρατικού – διακυβερνητικού χαρακτήρα.
Η νέα κοινοβουλευτική περίοδος απαιτεί πολιτικοποίηση της συζήτησης, που θα έχει σαν τελική κατάληξη στο τέλος της νέας 5ετούς κοινοβουλευτικής περιόδου την περαιτέρω θεσμική ολοκλήρωση.Και αυτή η προσπάθεια - απαιτεί θεσμικές τομές - που δεν θα αρκείται στο οριακά επαρκές των εθνικών κυβερνήσεων , που θα οδηγεί σε ισχυροποίηση των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων με την συμμετοχή της Κοινωνίας των Πολιτών.Μια πολιτική συζήτηση που θα διαμορφώνει την ενισχυμένη συνοχή σε συνδυασμό με την λαϊκή νομιμοποίηση και θα διασφαλίζει την επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.


* Ο κ. Γιώργος Ζερβάκης είναι ιδρυτής και πρώην Πρόεδρος των ΝΕΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΦΕΝΤΕΡΑΛΙΣΤΩΝ Κρήτης , εκπρόσωπος των ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΦΕΝΤΕΡΑΛΙΣΤΩΝ Κρήτης.Το άρθρο έχει γραφεί αποκλειστικά για την εφημερίδα ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ.
Δημοσιεύθηκε στις 20.9.2009


Δεν υπάρχουν σχόλια: