View My Stats

Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2009

ΑΡΘΡΟ ΄΄ 61 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ ΄΄

61 χρόνια απο το Ιστορικό Κογκρέσο της Χάγης
Του Γιώργου Ζερβάκη *

Πολλές φορές στην ιστορία των χωρών της Ευρώπης, οι Πολίτες θέλησαν να εκφράσουν το όραμα τους για την Κοινωνία που προσδοκούν, να προσδιορίζουν το πλαίσιο που επιθυμούν, να δηλώσουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους και να συμμετάσχουν στη διαδικασία οικοδόμησης μιας ενωμένης Ευρώπης.Και το χρονικό σημείο που βρισκόμαστε , λίγες εβδομάδες πρίν την 8η άμεση και καθολική ψηφοφορία των Ευρωπαίων Πολιτών για την ανάδειξη των εκπροσώπων μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο , είναι κομβικό για να συμμετάσχουμε όλοι οι Ευρωπαίοι στη διαμόρφωση ενός ενιαίου και κοινού χώρου αλληλεγγύης και ελευθερίας για την ήπειρο μας.

Πενήντα εννέα χρόνια μετά την ιστορική διακήρυξη του Robert Schuman , και εξήντα ένα χρόνια μετά το Συνέδριο της Ευρώπης , που έγινε το 1948 , στην Χάγη , οι Ευρωπαίοι καλούμαστε να προσδιορίσουμε και πάλι ένα όραμα και μια φιλοδοξία για την Ευρώπη.

Τον Μάϊο του 2009 , το ευρωπαϊκό φεντεραλιστικό κίνημα , επιστρέφει στις ρίζες του με στόχο την ανάκαμψη μιας νέας Ευρωπαϊκής δημοκρατικής άνοιξης , με τα ιδεώδη και τις αξίες που ενέπνευσαν το 1948 κορυφαίες προσωπικότητες να είναι επίκαιρα όσο ποτέ.

Το Συνέδριο της Χάγης , που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 7-10 Μαίου του 1948 , υπήρξε ο συνδετικός κρίκος μιας σειράς πρωτοβουλιών που εκδηλώθηκαν μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου , πρωτοβουλίες που δεν προέρχονταν αποκλειστικά απο πολιτικούς και αποσκοπούσαν υπέρ μιας πιο στενής συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών.Απόψεις , που κατά την διάρκεια του πολέμου , είχαν εκφρασθεί και απο κάποιες παράνομες οργανώσεις.

Μεταξύ των σημαντικότερων κειμένων που κυκλοφορούσαν παράνομα και αποτύπωναν κάποιες πρώϊμες σκέψεις για μελλοντική ευρωπαϊκή συνεργασία , ήταν και εκείνο του Ιταλού αντιφασίστα πολιτικού Altiero Spinelli , το οποίο είχε συντάξει εξόριστος απο το καθεστώς Μουσολίνι με την βοήθεια ενός συγκρατουμένου του αντιφασίστα , του Ernesto Rossi.Πρόκειται για το Μανιφέστο του Ventontene.

Μετά την πτώση του φασιστικού καθεστώτος στην Ιταλία και την έκβαση του πολέμου υπέρ των συμμάχων , παρόμοια σχέδια για την ευρωπαϊκή ενοποίηση έβρισκαν πρόσφορο έδαφος.Το 1943 , ο Spinelli συμμετέχει στο Μιλάνο στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Κίνησης Φεντεραλιστών και μαζί με τον Rossi πηγαίνει στην Ελβετία για να διαδόσει τις ιδέες του σε ευρωπαίους αντιστασιακούς που είχαν καταφύγει στις ουδέτερες χώρες.
Στις 20 Μαίου του 1944 , γίνεται μια πρώτη συνάντηση στη Γενεύη , και ένα χρόνο αργότερα ακολουθεί μια διάσκεψη των Φεντεραλιστών στο Παρίσι.Η συμμετοχή των Albert Camus , Andre Philip και George Orwell και η παρουσία πολλών διανοούμενων και αγωνιστών απο Ελβετία,Ισπανία,Ελλάδα,Μ. Βρετανία,Γαλλία,Ιταλία,Αυστρία , αποδεικνύει πως η ιδέα της ενωμένης Ευρώπης δεν προήλθε κατ’ αποκλειστικότητα απο το χώρο της πολιτικής.

Το 1947 , στο Montreux της Ελβετίας , γίνεται το πρώτο συνέδριο της Ένωσης Ευρωπαίων Φεντεραλιστών με την ομιλία του Denis de Rougemont , ενω τον Ιούνιο του 1947 , με την ιστορική ομιλία του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών George Marshall με την οποία παρακινεί τους Ευρωπαίους να καταστρώσουν ένα σχέδιο οικονομικής ανασυγκρότησης , κάτι που οδήγησε στην ίδρυση του πρώτου ευρωπαϊκού οργανισμού στο Παρίσι , του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Οικονομικής Συνεργασίας , τον σημερινό Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης , ενω ήταν εμφανή τα σχέδια για διάσπαση της Γηραιάς Ηπείρου και το 1948 γίνεται η διαίρεση της σε Ανατολική και Δυτική.

Αυτή ήταν σε γενικές γραμμές η κατάσταση που επικρατούσε στην Ευρώπη, όταν οργανώθηκε – μεταξύ 7ης και 10ης Μαίου του 1948 – το Συνέδριο για την Ευρώπη στην Χάγη , υπο την αιγίδα μιας διεθνούς συντονιστικής επιτροπής και με συμμετέχοντες το Γαλλικό Συμβούλιο για την Ενωμένη Ευρώπη,τον Ανεξάρτητο Σύνδεσμο Ευρωπαϊκής Συνεργασίας, τις Νέες Διεθνείς Ομάδες , την Κίνηση της Ενωμένης Ευρώπης και την Ευρωπαϊκή Ένωση [ που συμπεριλάμβανε τους Φεντεραλιστές και την Ευρωπαϊκή Κοινοβουλευτική Ένωση ].
Επίτιμος πρόεδρος του συνεδρίου ήταν ο Winston Churchill , που το 1946 είχε μιλήσει με πάθος υπέρ της ενοποίησης της Ευρώπης.

Η μεγάλη αυτή δημοκρατική και πλουραλιστική συνάθροιση 800 ατόμων της Χάγης , δεν αποτέλεσε απλά ιστορικό γεγονός μόνο χάρη του μηνύματος που απηύθυνε προς τους ευρωπαίους πολίτες , αλλά και λόγω των υψηλού κύρους προσωπικοτήτων που συμμετείχαν ως σύνεδροι , μεταξύ των οποίων 18 π. Πρωθυπουργοί και 28 π. Υπουργοί Εξωτερικών.

Διακεκριμένοι πολιτικοί όπως οι Winston Churchill και Harold Macmillan , οι τ. Πρωθυπουργοί της Γαλλίας Paul Ramadier , Paul Reynaud ,του Βελγίου Paul Van Zeeland , του νέου πολιτικού Francois Mitterand , προσωπικότητες απο τον χώρο των γραμμάτων όπως ο Άγγλος φιλόσοφος και συγγραφέας E.B. Russel ,ο διάσημος Γάλλος φιλόσοφος Raymond Aron.Φυσικά παρόντες οι ευρωπαίοι αντιστασιακοί , Altiero Spinelli ,Ernesto Rossi και ο Ολλανδός Hendrik Brugmans , επιζών απο τα κρεματόρια του Dachau , που δεν γνώριζε ότι μια μέρα θα γινόταν ο πρώτος πρύτανης του Κολλεγίου της Ευρώπης στην Brugges.

Στην Χάγη , ακούστηκαν πολλές απόψεις , με τις διάφορες κινήσεις να υπεραμύνονται σθεναρά των απόψεων τους σχετικά με το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και τις οδούς που μπορούσαν να οδηγήσουν στην ολοκλήρωση του , όμως η συνάθροιση αυτή ήταν το προμήνυμα για την γέννηση ενός μαζικού κινήματος υπέρ της Ευρώπης.

Ο φετινός εορτασμός της επετείου μας , συμπίπτει με ένα νέο μεγάλο σταθμό στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση , όπου απαιτούνται γενναίες αποφάσεις για την οικοδόμηση μιας Ευρώπης αντάξιας του μεγάλου παραλθόντος της.Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή , όπου είτε θα συνεχισθεί ο δρόμος της αδράνειας και της αποδοχής της εμπορικοοικονομικής μορφής του ευρωπαϊκού οικοδομήματος , είτε θα επιλέξουμε την ολοκλήρωση του οράματος των ιδρυτών της Ευρώπης , του Churchill , του Schuman , του Monnet , του Spinelli , του Adenauer.

Στο Ευρωπαϊκό Φεντεραλιστικό Κίνημα , πιστεύουμε ότι 61 χρόνια μετά , το πνεύμα του Κογκρέσου της Χάγης πρέπει να απευθύνει ένα καινούριο μήνυμα προς τους Ευρωπαίους , να δώσει μια νέα ώθηση στο όραμα για την οικοδόμηση της Ευρώπης των Πολιτών , μιας ομόσπονδης Ευρώπης που θα μπορεί να διασφαλίσει την ισοτιμία της ψήφου των Πολιτών και την ισότητα των κρατών-μελών.Ένα νέο όραμα όπου μακρυά απο καιροσκοπισμούς και ιδιοτέλειες , ο κάθε πολίτης , ως Ευρωπαίος , θα θεωρεί αυτονόητη και δική του υπόθεση την ολοκλήρωση μιας ομοσπονδιακής Ευρώπης.Γιατί είναι καιρός να αλλάξουμε την ιστορία , να πάρουμε την υπόθεση της Ευρώπης στα χέρια μας , για να μπορέσει η κοινή μας πατρίδα να στείλει το δικό της μήνυμα στην ανθρωπότητα


* Ο κ. Γιώργος Ζερβάκης είναι ιδρυτής και πρώην Πρόεδρος των ΝΕΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΦΕΝΤΕΡΑΛΙΣΤΩΝ Κρήτης , εκπρόσωπος των ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΦΕΝΤΕΡΑΛΙΣΤΩΝ Κρήτης.Το άρθρο έχει γραφεί αποκλειστικά για την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ, συνεισφορά στην ανάπτυξη δημόσιου διαλόγου για τις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: