Chania Blogs

View My Stats

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

ΑΡΘΡΟ ΄΄ ΠΟΛΙΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΄΄

Πολιτικοποίηση της συζήτησης
για την υποψηφιότητα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
τ. Γιώργου Ζερβάκη *

Οι ευρωπαϊκές εκλογές πλησιάζουν και οι ΄΄ εκλογικές συζητήσεις ΄΄ εντείνονται , όμως ακόμα οι Πολίτες έχουν την αίσθηση ότι η ψήφος τους στην ευρωπαϊκή κάλπη δεν έχει την αξία που οριοθετεί η μεγάλη αυτή δημοκρατική διαδικασία.
Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Barroso, είναι κοντά σε μια ανανέωση της θητείας του στην θέση αυτή.Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είχε την δυνατότητα αναμονής μέχρι το πρόσφατο συνέδριο του που έγινε τον Απρίλιο στην Βαρσοβία και επίσημα να διακηρύξει την υποψηφιότητα του καθώς δεν υπήρχε λόγος να το πράξει νωρίτερα.Ή αν το αναλύσει κανείς διαφορετικά, ανέμενε εάν θα υπήρχε μια εναλλακτική υποψηφιότητα από τις άλλες πολιτικές ομάδες.
Ο Πρόεδρος της ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών , κ. Martin Schulz, πρόσφατα δήλωσε ότι ακόμα και εάν οι Σοσιαλιστές κερδίσουν τις εκλογές, δεν θα υπάρχει υποψήφιος από την Σοσιαλιστική Ομάδα για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.Το κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών αρνήθηκε να παρουσιάσει μια πολιτική υποψηφιότητα του για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στην Σύνοδο του τον Δεκέμβριο του 2008 στην Μαδρίτη , το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα υιοθέτησε το μανιφέστο του για τις ευρωεκλογές.Δημιουργεί όμως πολιτική αίσθηση , ότι το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα , η 2η μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν έχει να προτείνει ένα πολιτικό πρόσωπο , το οποίο σε περίπτωση σε περίπτωση εκλογής του, θα έχει την ευθύνη εφαρμογής ενός προγράμματος για την διακυβέρνηση της Ευρώπης.
Εύλογα αναρωτιέται κανείς , γιατί Σοσιαλιστές ηγέτες, όπως οι πρωθυπουργοί της Αγγλίας Brown, της Πορτογαλίας Socrates και της Ισπανίας Zapatero υποστήριξαν μια δεύτερη θητεία του προερχόμενου από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα Barroso?
Γιατί το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα έχασε την ευκαιρία να αμφισβητήσει τον κ. Barroso σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή εκλογική διαδικασία, παρουσιάζοντας έναν Σοσιαλιστή υποψήφιο για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;
Οι Σοσιαλιστές πρέπει να απαντήσουν σε όλα αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα , γιατί το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει εκείνες τις πολιτικές προσωπικότητες και θα μπορούσε να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο στην πολιτικοποίηση αυτής της συζήτησης , από τα πράγματα όμως δεν το έπραξε. Όσο αυτό δεν γίνεται , οι « δηλώσεις » που ακούγονται και στην Ελλάδα για την Επιτροπή Barroso, δεν αναδεικνύουν το πολιτικό διακύβευμα των ευρωπαϊκών εκλογών, απομακρύνουν τους Πολίτες και δεν ενίσχυουν το ευρωπαϊκό όραμα.
* Ο κ. Γιώργος Ζερβάκης είναι ιδρυτής και πρώην Πρόεδρος των ΝΕΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΦΕΝΤΕΡΑΛΙΣΤΩΝ Κρήτης , εκπρόσωπος των ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΦΕΝΤΕΡΑΛΙΣΤΩΝ Κρήτης.Το άρθρο έχει γραφεί αποκλειστικά για την εφημερίδα ΤΟΛΜΗ , συνεισφορά στην ανάπτυξη δημόσιου διαλόγου για τις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου.
Δημοσιεύθηκε το Σάββατο 6.6.2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: