Chania Blogs

View My Stats

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

ΑΡΘΡΟ ΄΄ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΄΄

Πολιτική Συζήτηση για τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Του Γιώργου Ζερβάκη *


Το 2007, η Ένωση Ευρωπαίων Φεντεραλιστών αποφάσισε να προωθήσει μια καμπάνια για να δώσει στους Πολίτες την δυνατότητα να επιλέξουν τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.Μια πολιτικοποίηση της εκλογικής διαδικασίας ήταν αναγκαία στοχεύοντας στο να αποφύγουμε την χαμηλή συμμετοχή των Πολιτών στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Στην απόφαση της Πράγας αναφέρετε « ότι ο μόνος δρόμος για να οικοδομήσουμε μια υπερεθνική δημοκρατία πρέπει να επιτρέπει στους Ευρωπαίους Πολίτες όχι μόνο να εκλέγουν τους εκπροσώπους τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά να επιλέγουν τον Πρόεδρο της Επιτροπής ». Στην ουσία, η απόφαση της Πράγας είχε τον τίτλο « Ένα Κυβερνητικό Πρόγραμμα Για Την Ευρώπη ».
Ενώ βρισκόμαστε λίγα εικοσιετράωρα πρίν ανοίξουν οι ευρωκάλπες , ήμαστε σε θέση να αποτιμήσουμε τα αποτελέσματα της εκστρατείας μας « Ποιος είναι ο υποψήφιος σας για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής; ».Η προσπάθεια μας να δημιουργήσουμε ένα « δημόσιο ευρωπαϊκό χώρο » μέσω της άμεσης και δημόσιας αντιπαράθεσης μεταξύ 2 ή περισσότερων υποψηφίων από διαφορετικές πολιτικές ομάδες για την Προεδρία της Επιτροπής δεν έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Επι του παρόντος, ο νυν Πρόεδρος της Commission κ. Barroso είναι ο μόνος υποψήφιος.Συνεπώς, δεν υπάρχει καμία δημόσια συζήτηση επι του μελλοντικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οι ευρωεκλογές μετατρέπονται σε ένα άθροισμα 27 εθνικών εκλογών, με ελάχιστα ενδιαφέροντα debates μεταξύ των πολιτικών ηγετών, τα οποία περιλαμβάνουν μόνο εθνικά ζητήματα.Τα ποσοστά συμμετοχής έτσι μειώνονται και οι ευρωσκεπτικιστές από τα άκρα του πολιτικού συστήματος ομιλούν θορυβωδώς ότι η Ευρώπη δεν αποτελεί ενδιαφέρον των Πολιτών.
Η μεγαλύτερη ευθύνη για όλη αυτή την κατάσταση βαρύνει το κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, ακόμα και αν υπήρξαν σοβαρές φωνές από την 2η μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο [ οι Γάλλοι, οι Ιταλοί , οι Νέοι Σοσιαλιστές ] που απαίτησαν έναν υποψήφιο , όμως οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές ηγέτες το αρνήθηκαν.


Εντούτοις, η καμπάνια των Ευρωπαίων Φεντεραλιστών παράγει ορισμένα σημαντικά αποτελέσματα.Στην συνάντηση του στο Bilbao της Ισπανίας, το Δημοκρατικό Κόμμα, υπο την ηγεσία του François Bayrou και του Romano Prodi, πρότεινε την υποστήριξη του Guy Verhofstadt, πρώην Βέλγου πρωθυπουργού, σαν υποψήφιο για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , μέσα από έναν συνασπισμό που θα ενώσει τους φιλελεύθερους, τους πράσινους και ίσως και τους σοσιαλιστές.
Κατά την διάρκεια μιας press conference στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο κ.Verhofstadt κατηγόρησε τον κ. Barroso για την ανικανότητα του να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την οικονομική κρίση , τονίζοντας ότι « ο υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να παρουσιάσει το πολιτικό του πρόγραμμα προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρίν από την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης » και μόνο πάνω σε αυτή τη βάση θα αποφασίσει για την τελική του στάση.
Επιπλέον, είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε ότι ο Sandro Gozi (Ιταλικό Δημοκρατικό Κόμμα), και Πρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας των Ευρωπαίων Φεντεραλιστών στο Ιταλικό Κοινοβούλιο , εξήγησε ότι η σύλληψη της πρότασης του Guy Verhofstadt ήταν να υποχρεώσει τους Σοσιαλιστές να διευκρινίσουν γιατί δεν προτείνουν μια υποψηφιότητα (υπάρχει κάποια μυστική συμφωνία με κάποιες εθνικές κυβερνήσεις ;) και τελικά να δημιουργήσουν μια συμμαχία, έναν συνασπισμό, από κοινού με τις πολιτικές ομάδες των Ευρωπαίων Πράσινων και των Φιλελεύθερων μέσα στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με εντολή να σταματήσουν τον Barroso.
Φυσικά, σήμερα δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε την κατάληξη που θα έχει όλη αυτή η διαδικασία.Μπορούμε όμως να πούμε ότι η λογική της πρότασης του Guy Verhofstadt είναι να προκαλέσει την μετατόπιση του πολιτικού εκκρεμούς από το Συμβούλιο, το οποίο μέχρι τώρα είχε το μονοπώλιο της επιλογής και του διορισμού του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , σε μια πλειοψηφία εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.Είναι μια τολμηρή και δύσκολη πρωτοβουλία, είναι ένα βήμα μπροστά για την μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια υπερεθνική δημοκρατία, μέχρι να αναπτυχθεί εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ένας πραγματικός διάλογος.Γιατί οι Ευρωπαίοι πολίτες θεωρούν την Ευρωπαϊκή Ένωση σαν ένα γραφειοκρατικό μόρφωμα και όχι μια πολιτική κοινότητα.Γιατί χωρίς ένα μόνιμο Ευρωπαϊκό διάλογο δεν θα υπάρχει η έννοια Ευρωπαίοι Πολίτες.
Μπορούμε να πούμε και κάτι επιπλέον.Ο Guy Verhofstadt είναι υπέρ των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης.Είναι υπέρ ενός ομοσπονδιακού προϋπολογισμού , μιας ομοσπονδιακής εξωτερικής πολιτικής και υπέρ της αποπομπής του δικαιώματος veto.


Ένας δημόσιος διάλογος, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για την επιλογή του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτελεί έναν διάλογο για την ομοσπονδιακή προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πολιτικοποιεί την συζήτηση για την Ευρώπη, τον οποίο στην Ελλάδα « κάποιοι » τον αποφεύγουν , βολευόμενοι στην εύκολη στάση που απλά καταγγέλει την Επιτροπή Barroso.

* Ο κ. Γιώργος Ζερβάκης είναι ιδρυτής και πρώην Πρόεδρος των ΝΕΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΦΕΝΤΕΡΑΛΙΣΤΩΝ Κρήτης , εκπρόσωπος των ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΦΕΝΤΕΡΑΛΙΣΤΩΝ Κρήτης.Το άρθρο έχει γραφεί αποκλειστικά για την εφημερίδα ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, συνεισφορά στην ανάπτυξη δημόσιου διαλόγου για τις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου.
Δημοσιεύθηκε την Παρασκευή 5.6.2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: