Chania Blogs

View My Stats

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

ΑΡΘΡΟ ΄΄ ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ, ΑΠΩΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ & ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ΄΄

Μιχάλης Παπαγιαννάκης,
Απώλεια για την Ευρώπη & την Ελλάδα.
τ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΖΕΡΒΑΚΗ *

Τον Απρίλιο του 1996, στο Ηράκλειο, στην ημερίδα που οργανώσαμε οι Νέοι Ευρωπαίοι Φεντεραλιστές Κρήτης, για να συζητήσουμε , για να πληροφορηθεί ο Πολίτης για την Διακυβερνητική Διάσκεψη του 1996, είχα την τύχη να γνωρίσω τον τότε ευρωβουλευτή του ΣΥΝ, της ανανεωτικής ευρωπαϊκής αριστεράς Μιχάλη Παπαγιαννάκη.
Από τότε, είχαμε την ευκαιρία, να ανταλλάσουμε απόψεις, προβληματισμούς, για το που πάει η Ευρώπη, όπως τον Μάϊο του 1997, σε μια περίοδο που η Ευρωπαϊκή Ένωση βρισκόταν στο δρόμο για μια νέα Συνθήκη.Και ο Μιχάλης , γιατί έτσι ήθελε να τον λέμε, από κοινού με δυο μεγάλες προσωπικότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τους Αντιπροέδρους του Γιώργο Αναστασόπουλο και Παρασκευά Αυγερινό, από τις δυο μεγάλες πολιτικές ομάδες, τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Σοσιαλιστές, μας βοήθησε να συνειδητοποιήσουμε για την μεγάλη αναγκαιότητα των θεσμικών μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για να γίνει η Ευρώπη, πιο διαφανής, πιο δημοκρατική, πιο συνεκτική.

Και φέτος, παραμονές των εκλογών για την ανάδειξη της νέας Ευρωπαϊκής Βουλής, για την οποία ο Μιχάλης, έδωσε τόσους αγώνες, στο Στρασβούργο και τις Βρυξέλλες, το ανήσυχο και δημιουργικό πνεύμα του, η ήρεμη και συνάμα εκρηκτική δύναμη του, που μας καθήλωνε, που μας συνάρπαζε , που μας ενέπνεε , μας άφησε.Και η απώλεια του ανθρώπου , του πολιτικού, που πέρα και πάνω από την πολιτική του τοποθέτηση, ήταν ένας από τους συνεπέστερους ευρωπαϊστές - με ένα πολιτικό σύστημα που διαπιστώνουμε και φέτος ότι προσπαθεί να επιβάλλει στην μεγάλη γιορτή για την Ευρώπη και τους Πολίτες της, δόσεις στενής εθνικής αντιπαράθεσης - αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό.

Εμείς που είχαμε την δυνατότητα να παρακολουθούμε τον μεστό ευρωπαϊκό του λόγο , να λαμβάνουμε τα μηνύματα του, να εμπλουτίζουμε με αυτά το ευρωπαϊκό ενοποιητικό σχέδιο , δεν είχαμε την εντύπωση ότι βρισκόμασταν ενώπιον ενός πολιτικού, αλλά μάλλον ενώπιον ενός πραγματικού, αυθεντικού Ευρωπαίου.Η αναγνώριση προς το κοινό Ευρωπαϊκό συμφέρον ήταν αυτό που χαρακτήριζε πάντα τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη , δίνοντας του άλλα χαρακτηριστικά, τα οποία έκαναν διακριτό τον χώρο της ανανεωτικής ευρωπαϊκής αριστεράς στην χώρα μας, έναν πολιτικό χώρο η απήχηση του οποίου για την Ευρωπαϊκή Ιδέα, ξέφευγε από τα περιορισμένης εμβέλειας εκλογικά ποσοστά, καθιστώντας τον χώρο αυτόν, μια σταθερή νησίδα ευρωπαϊκού δημοκρατικού προσανατολισμού, έναν χώρο που χειροκρότησε την πράξη πολιτικού και κοινωνικού οραματισμού του Κωνσταντίνου Καραμανλή να επιτύχει την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ.
Ο διανοούμενος , ο πολιτικός , ο Πολίτης της Ευρώπης Μιχάλης Παπαγιαννάκης , ήταν μέρος της πρόσφατης ιστορίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του << Δημοκρατικού Βήματος >> της Ευρώπης.Υπηρέτησε τον μοναδικό ευρωπαϊκό θεσμό που έχει την δημοκρατική νομιμοποίηση των Πολιτών με πάθος, αποτελώντας μια από τις συνεπείς και καθαρές φωνές για την Πολιτική Ένωση της Ευρώπης, όντας ο ίδιος φεντεραλιστής.Πιστός σύμμαχος του Ευρωπαϊκού Φεντεραλιστικού Κινήματος, σε ένα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που με πολιτικές όπως το Σχέδιο Συνθήκης Spinelli για την Ευρωπαϊκή Ένωση, θέλησε να βάλει την δική του σφραγίδα στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, να προωθήσει ένα Ευρωπαϊκό Συνταγματικό Χάρτη.
Οπαδός της ελευθερίας ,της δημοκρατίας, της οικολογίας, συνεπής Ευρωπαϊστής , ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης θα μείνει στην μνήμη μας για την συνέπεια του , σαν στυλοβάτης του Ευρωπαϊκού Οράματος.Αξίζει αυτή την τιμή η προσωπική του ιστορία , το έργο του , οι λόγοι του. Εμείς , στο Ευρωπαϊκό Φεντεραλιστικό Κίνημα , θα θυμόμαστε τον οραματιστή της Ευρώπης, που υπενθύμιζε σε όλους μας την σημασία του μεγάλου ενοποιητικού εγχειρήματος.
Ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης , θα παραμείνει μια μνημειώδης προσωπικότητα για την Ελλάδα, για την Ευρώπη , για τις μετάδοση στις νεότερες γενιές των αξιών της ειρήνης, για τον σταθερό ανθρωπισμό του , για τους αγώνες του για τον πλουραλισμό και τις κοινωνικές ελευθερίες.
Η δράση της ζωής του για την δημοκρατία και για μια Ενωμένη Ευρώπη αποτελούν για όλους μας στο Ευρωπαϊκό Φεντεραλιστικό Κίνημα , στην Ευρωπαϊκή Κίνηση , της οποίας αποτέλεσε Πρόεδρο του Ελληνικού Τμήματος , φωτεινό οδηγό για να μείνουμε πιστοί στα ιδεώδη αυτά , σε μια κρίσιμη συγκυρία για την Ευρώπη , μια Ευρώπη που δέχεται τις ΄΄ συνασπισμένες ΄΄ επιθέσεις των αρνητών της , από τα πολιτικά άκρα τόσο της εθνικιστικής δεξιάς όσο και της φοβικής ριζοσπαστικής αριστεράς. Και αυτό θα αποτελεί την καλύτερη συνεισφορά μας στην διατήρηση της μνήμης του.

* Ο κ. Γιώργος Ζερβάκης είναι ιδρυτής και π. Πρόεδρος των Νέων Ευρωπαίων Φεντεραλιστών Κρήτης, εκπρόσωπος των Ευρωπαίων Φεντεραλιστών Κρήτης .
Το άρθρο αυτό αποτελεί ένα ελάχιστο δείγμα τιμής στην μνήμη του Μιχάλη Παπαγιαννάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: