View My Stats

Τρίτη, 30 Δεκεμβρίου 2008

ΑΡΘΡΟ ΄΄ ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΄΄


Οι Προκλήσεις Για Τη Νέα Χρονιά Που Έρχεται

Του Γιώργου Ζερβάκη *

Μισόν αιώνα μετά την δημιουργία των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, χρόνια ευημερίας και κοινωνικής ανάπτυξης των κοινωνιών μας, εδραίωσης της ειρήνης, του δημοκρατικού πολιτεύματος σε χώρες όπως η Ελλλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, μείωσης των διαπεριφερειακών ανισοτήτων μέσω των διαφόρων κοινοτικών πολιτικών για την συνοχή του ευρωπαϊκού χώρου, ενίσχυσης των υπερεθνικών θεσμών, βρισκόμαστε στη δίνη μιας δύσκολης διεθνούς οικονομικής κρίσης.Σε χώρες όπως η Ελλάδα, που αντιμετώπιζαν και αντιμετωπίζουν έντονα διαρθρωτικά αναπτυξιακά προβλήματα, από την ένταξη της στους ευρωπαϊκούς θεσμούς άλλαξε το παρόν και το μέλλον της.

Σήμερα, υπο τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται παγκοσμίως, σαν χώρα και σαν Κοινωνία, οφείλουμε να ενισχύσουμε τον προσδιορισμό των προτεραιοτήτων μας, να γίνουμε πιο αποφασιστικοί στην προώθηση της ευρωπαϊκής ενοποίησης, να κινητοποιήσουμε σε αυτό τον μεγάλο στόχο όλες τις υγιείς πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές δυνάμεις, να αφήσουμε στο περιθώριο τους τις φωνές ακραίων ιδεολοψιών , που δεν διστάζουν να ανασύρουν τον φαντασιακό επαναστατισμό τους, που αφήνουν τον πολίτη στο περιθώριο.

Η σύγχρονη κοινωνικοπολιτική αντίληψη , η εδραίωση της στην ελληνική κοινωνία , δεν χρειάζεται ξεπερασμένη πολιτική ρητορική , οξύτητα , ταύτιση με τον αναχρονισμούς άλλων εποχών.Τα πολιτικά κόμματα εξουσίας στην Ελλάδα , οφείλουν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες παγκοσμιοποίησης , του κοινωνικού πλουραλισμού , της επανάστασης της γνώσης και της κοινωνίας της πληροφορίας.


Τα καταγγελτικά ΄΄ όχι ΄΄ είναι εύκολο να τα επικαλείσαι και να τα χρησιμοποιείς.Όμως το να εκφράζεσαι θετικά , να προσδιορίζεσαι με συγκεκριμένες , τολμηρές , ρεαλιστικές και υπεύθυνες λύσεις είναι το ζητούμενο.Όπως σημείωνε στο ΒΗΜΑ πρίν μερικούς μήνες [ 10.2.2008 ] ο κ. Ριχάρδος Σωμαρίτης ‘’ είναι πολύ εύκολο να λές κάτω η παγκοσμιοποίηση , χωρίς να λές τι θα κάνεις έξω απο αυτήν , σε ένα κόσμο όπου κυριαρχεί ‘’. Και συνεχίζει ‘’ είναι εύκολο να καταγγέλεις την Ε.Ε. παρακάμπτοντας τη λεπτομέρεια ότι οι πολιτικές της ανταποκρίνονται στα όσα επέλεξαν σε ελεύθερες εθνικές και ευρωπαϊκές εκλογές , οι Πολίτες της Ευρώπης ‘’.

Παρά την συνεχή έως και αποπροσανατολιστική ομφαλοσκόπηση διαφόρων μειοψηφικών κομμάτων διαμαρτυρίας που εκδηλώνεται στην χώρα μας , την ώρα που σε ολόκληρο τον Πλανήτη, αλλάζουν οι οικονομικές σχέσεις, πραγματοποιούνται ραγδαίες ανακατατάξεις που σαρώνουν όχι απλά τις εθνικές οικονομικές πολιτικές αλλά απαιτούν υπερεθνικές απαντήσεις, όταν όπως έδειξαν τα πρόσφατα γεγονότα στην Βομβάη, η παγκόσμια ασφάλεια έχει να αντιμετωπίσει νέα δεδομένα, που δεν αναγνωρίζουν σύνορα από την ανεξέλεγκτη και τυφλή βία, πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε μέρος ενός κόσμου ο οποίος μεταβάλλεται γρήγορα, πολλές φορές και με τρόπο βίαιο , και πρέπει να αντιληφθούμε το πώς θα εκμεταλλευθούμε τις όποιες ευκαιρίες αλλά και τις εν δυνάμει απειλές που συσσωρεύονται.

Σε λίγες ώρες θα ανατείλλει μια νέα χρονιά, μια χρονιά γεμάτη προσδοκίες, αλλά και συνοδευόμενη από τις παρενέργειες μιας σοβαρής παγκόσμιας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, που εκδηλώθηκε τους τελευταίους μήνες.
Σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον με τις οικονομικές ανισότητες να διευρύνονται , με τα διεθνή επιχειρηματικά σχέδια να μεταναστεύουν εκεί όπου υπάρχει χαμηλότερο κόστος χρήματος , με την κατάρρευση των οικονομικών συνόρων του χθές να αφήνει ανοιχτή την δυνατότητα εισόδου σε αγορές όπως αυτή της Κίνας και της Ινδίας , το μόνο και ουσιαστικό αντίβαρο για την αποκλιμάκωση τους είναι η τεχνολογία , η έρευνα , η εξειδίκευση της γνώσης , οι επενδύσεις των χωρών σε παιδεία υψηλής στάθμης , οι επενδύσεις δηλαδή σε ανθρώπινους πόρους.

Και όλα αυτά , είναι ευθύνη συνολικά του πολιτικού συστήματος, να μπορέσει να τα χρησιμοποιήσει προς όφελος των κοινωνιών, δηλαδή των πολλών.Απο αυτό θα κριθεί άλλωστε.

* Ο κ. Γιώργος Ζερβάκης είναι π. Πρόεδρος των ΝΕΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΦΕΝΤΕΡΑΛΙΣΤΩΝ Κρήτης και εκλεγμένο μέλος της νέας Ομοσπονδιακής Επιτροπής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΦΕΝΤΕΡΑΛΙΣΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: